Achter de schermen

Tijdens een balletvoorstelling gebeurt er van alles achter de schermen. De dansers worden door honderden lampen beschenen. Dat is een heel ander licht dan bij jou thuis! Het licht kan allemaal verschillende kleuren hebben, soms is het rood, soms juist blauw of geel. Een lichtontwerper bedenkt welke kleur goed bij de verschillende scènes past. Want het ene licht zorgt voor een hele andere sfeer dan het andere licht.

Maar er gebeurt natuurlijk nog veel meer achter de schermen. Zo zijn er mensen bezig met het geluid, het decor ombouwen en zijn er mensen die de dansers helpen met omkleden. Bij elke voorstelling is er ook een voorstellingleider aanwezig achter de schermen, die alles heel goed in de gaten houdt en aangeeft wanneer er wat moet gebeuren.

Licht bij Giselle Het Nationale Ballet

Licht bij Giselle
Jim Ingalls heeft het licht ontworpen voor Giselle. Jim vindt lichtontwerper de mooiste baan die er is. Maar zelf staat hij niet graag in de spotlights, hij is zelfs een beetje verlegen.

Als kind hield Jim al van theater. Thuis in de garage speelde hij met poppen die hij met lampen bescheen. Op de middelbare school ging hij bij het schooltheater, maar ook daar werkte hij al liever achter de schermen dan ervoor. Later ging hij naar een school waar hij theatertechniek leerde. Omdat hij belichting het leukst vond, werd dit zijn specialisatie.

Jim houdt ervan om met verschillende kleuren licht de sfeer van een voorstelling te bepalen. Bij Giselle deed hij dat bijvoorbeeld door de sfeer spannend en mysterieus te maken, als de Wili’s het toneel opkomen. Jim had voor de voorstelling eerst veel gele lampen gebruikt. Maar Toer van Schayk, de decorontwerper vond die kleur niet zo goed bij Nederland passen. In Amsterdam is het daglicht grijzer, zei hij. Jim paste toen de kleur wat aan en het bleek inderdaad beter te werken.

Het einde van Giselle vindt Jim de mooiste scène van de voorstelling. Dat is de scène waar de Wili’s tijdens de zonsondergang verdwijnen en Albrecht alleen achterblijft met zijn gedachten aan Giselle. Daar zijn de kleuren precies geworden zoals Jim ze in gedachten had.