Balletjongens

Wat balletjongens wel niet allemaal kunnen!

Ze zijn lenig, ritmisch en ontzettend sterk! Je ziet ze minder, maar ze zijn er zeker. Mannen op ballet. Sterker nog: ze zijn onmisbaar. Wie moet anders al die ballerina's optillen en door de lucht laten zweven? Er zijn ook dansstukken waarin mannen veel meer in het middelpunt staan. Denk aan stukken van Hans van Manen. 

Eeuwen geleden mochten alleen mannen dansen. Als vrouw was het niet gepast om te dansen. Dat is in de loop van de tijd veranderd. 

Soms worden mannelijke dansers 'ballerino's' genoemd, maar de term 'balletdanser' wordt meer gebruikt. Balletdansers moeten niet alleen sterke armen hebben om ballerina's op te tillen, ze moeten ook heel sterke benen hebben om hoog te kunnen springen. Ze staan daarom elke dag in de fitnessruimte te oefenen. 

Balletdansers trainen niet op spitzen, maar op balletschoenen. Toch zijn er een paar balletdansers die wel op spitzen kunnen dansen! Edo Wijnen danste bijvoorbeeld op spitzen in Midzomernachtdroom! Kijk maar naar de foto hieronder!
 

Edo Wijnen

In het filmpje hieronder zie je wat Sid moet doen om een ballerina op te kunnen tillen! Het filmpje is van CBeebies BBC.

Cbeebies
https://www.youtube.com/watch?v=azTtr4q78h8