Choreografie

De bedenker en maker van een ballet wordt een 'choreograaf' genoemd. En de vaste volgorde en vorm van de dansbewegingen noemen we 'choreografie'. Soms wil de choreograaf een verhaal of een sprookje vertellen, zoals bij Het Zwanenmeer of Notenkraker & Muizenkoning. Maar soms gaat een ballet om het uitbeelden van een idee of ervaring. Als de choreograaf geen verhaal wil vertellen met de dans, dan noem je het een 'abstract ballet'. Dit kan net als een verhalend ballet heel mooi, spannend of verdrietig zijn én je mag er je eigen verhaal bij bedenken.

 

Modern
Naast klassieke balletten danst Het Nationale Ballet ook moderne en nieuwe stukken. Deze choreografieën worden soms speciaal voor onze dansers gemaakt. Dit is dan bijzonder om te dansen, omdat het nog nooit eerder gedaan is!

Pas de deux
De choreograaf kiest muziek die hij of zij mooi vindt, bedenkt de passen bij de muziek en studeert die met de dansers in. Een choreografie kan uit verschillende onderdelen bestaan, zoals een 'pas-de-deux', een dans voor twee mensen. Maar ook een 'pas de trois', 'pas de quatre' of 'pas de six' komt vaak voor bij ballet. Bij een dans voor twee of meer mensen moet je goed samenwerken en elkaar helemaal vertrouwen.

Pas de Deux Zwanenmeer Het Nationale Ballet

Geometrische vormen
Geo…wat? Geometrische vormen, zoals een cirkel, vierkant of een lange lijn. Deze vormen zie je vaak terug in choreografieën bijvoorbeeld in het Zwanenmeer of bij Giselle.

geometrische vormen in ballet choreografie