Dagboek Krista: Gala

Hoi vrienden,

We hadden 5 weken heerlijk vakantie, en hebben de afgelopen maand keihard gewerkt om weer in topconditie te komen nadat we een hele tijd geen spitzen hadden gedragen!

Nu zijn we weer in topvorm en maken ons klaar voor het Gala, waar we elk jaar het seizoen mee openen. Tijdens het Gala dans ik een klein stukje uit La Bayadère. Een voorproefje, want in oktober gaan we het volledige ballet doen. Ik vind dit super leuk om te dansen omdat ik heel veel moet springen, waar ik erg van hou. Bovendien is de muziek echt geweldig, zo mooi!

Het andere wat ik echt te gek vind aan dit ballet, zijn de kostuums. La Bayadère speelt zich in India af, en de kostuums zijn hierop aangepast. We dragen dus geen klassieke tutu, maar een soort bikinitop met een blote buik en dan een tutu eronder. En we dragen prachtige juwelen en bloemen. We zien er dus een beetje uit zoals Jasmin van Aladin, maar dan met een tutu in plaats van een pofbroek.

Tijdens het Gala dans ik ook in Theme & Variations, met een heel grote groep. Dit is een speciaal moment, want we vieren er Igone’s 20e seizoen bij Het Nationale Ballet mee. Igone danst de hoofdrol en wij dansen om haar heen. Ik vind het heel bijzonder om op zo’n manier haar 20e seizoen bij HNB te vieren, want dat is toch wel een echte mijlpaal.

Het grande defilé tijdens het Gala

Ondertussen zijn we ook al bezig met repeteren voor het volgende programma! Het heet Hollandse Meesters, en ik dans in Requiem van Toer van Schayk. Dit ballet is het tegenovergestelde van wat we tijdens het Gala doen, want dit is echt hedendaags. We dragen niet eens spitzen! Het is heel leuk en ook wel uitdagend om twee zulke verschillende stijlen tegelijkertijd te dansen.

Het ballet van Toer is een groot ballet, we staan met z’n 34en tegelijk op het podium! Om het allemaal te laten passen, moet de achterwand van het toneel helemaal naar achter geschoven worden en moeten de coulissen helemaal naar opzij. Het toch al grote toneel wordt zo nóg groter gemaakt, en dat is echt nodig. Anders past het gewoon niet!

Ik hoop natuurlijk dat jullie allemaal naar Hollandse Meesters komen kijken! En ik zou het heel leuk vinden om te horen wat jullie ervan vonden.

Liefs,
Krista