Decor en rekwisieten

Een decor staat op het toneel. Dit is de omgeving waarin het verhaal van de voorstelling zich afspeelt. Soms zijn de dansers in een bos, soms in een paleis of kasteel. Maar ze kunnen ook op een fantasieplek zijn, die niet echt bestaat. Niet bij ieder ballet is er een decor. Voor de verhalende klassieke balletten wel bijna altijd.

 

Decor en Rekwisieten Het Nationale Ballet

Decor ontwerpen
Een decorontwerper bedenkt de decors. Na het ontwerp zijn er andere mensen die dit decor maken. Zij maken eerst een maquette. Dat is een heel klein decor, zo groot als een poppenhuis. Zo kunnen zij alvast zien hoe het er straks uit gaat zien. Daarna maken zij een grote versie die op het toneel past. Bij balletvoorstellingen is het fijn als er niet te veel decor op het toneel staat, anders hebben de dansers niet genoeg ruimte om te dansen!

Rekwisieten
Een rekwisiet wordt ook op het toneel gebruikt, maar is iets anders dan het decor. Rekwisieten zijn voorwerpen die worden gebruikt door de dansers. Denk bijvoorbeeld aan een stoel of een bankje, een beker, een paraplu, schaatsen, of bloemen. Deze voorwerpen worden speciaal gemaakt voor de voorstelling in het rekwisietenatelier. Zo wordt er geen echt glas gebruikt, maar plastic. Dat is niet alleen goedkoper, het is ook veiliger. En de diamanten op de kroon van de koning, zijn dus ook geen echte diamanten, helaas!

Decor en Rekwisieten Het Nationale Ballet