Geschiedenis

In de zeventiende eeuw...
Plié, jeté, chassé… allemaal termen uit het klassiek ballet die je vast wel kent. Heb je er wel eens over nagedacht waarom balletpassen altijd Franse namen hebben? Dat komt vooral door één Franse koning, die ruim 300 jaar geleden leefde. Zijn naam is Lodewijk de 14e en hij was dol op ballet en dansfeesten!

Hij organiseerde in de zeventiende eeuw zo vaak mogelijk mooie voorstellingen aan zijn hof. Die voorstellingen noemde hij ‘hofballet’. In de zomers gaf Lodewijk de 14e grote feesten in de tuin van zijn kasteel. Hierbij waren er vaak balletvoorstellingen. Lodewijk XIV trad dan zelf op als Apollo, de god van de zon. Hierdoor kreeg hij de bijnaam Zonnekoning.

Het Nationale Ballet

Hoge hakken
Ook Lodewijks ministers aan het hof moesten eraan geloven: iedereen danste mee in het hofballet! Om de bewegingen zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren had de koning zelfs zijn eigen balletleraar. Iedereen probeerde zo sierlijk mogelijk te bewegen. Springen deden ze niet: de dansers droegen zware jurken en ze hadden hakken onder hun schoenen.

 

Eerste dansschool in 1661
Na jarenlang dansen met mensen van zijn eigen hof, vond koning Lodewijk het welletjes. Hij was van mening dat voortaan alleen professionele dansers mochten optreden. Daarom richtte hij in 1661 de Koninklijke Akademie voor Dans op. De beste dansers ter wereld werden hier opgeleid en ballet werd steeds professioneler. Ballet kreeg vanaf dat moment zijn eigen regels met eigen bewegingen en speciale kleding. De vijf posities van het ballet zijn op deze school vastgesteld en die gebruiken we nu nog steeds in de balletles!

eerste positie klassiek ballet

Pascalle Paerel staat hier in de eerste positie. Kan jij deze ook zo mooi uitvoeren?