Interview met Igone

Igone is een bekende ballerina in Nederland en ver daar buiten. Ze is begonnen als Corps de Ballet-danseres en inmiddels al jaren de enige Nederlandse eerste soliste van Het Nationale Ballet. In dit interview kom je meer over haar te weten!

Igone de Jongh

Naam: Igone de Jongh
Geboren in: Haarlem
Bij Het Nationale Ballet sinds: 1997
Hobby’s: Duiken


Waar kom jij je bed voor uit in de vroege morgen?
Voor mijn zoon! Hij is nu twee jaar oud en wordt meestal rond acht uur ’s ochtends wakker. Dan ontbijten we samen met mijn man en daarna ga ik naar het theater.

Waarom heb jij gekozen voor ballet?
Ik begon met ballet toen ik zes jaar oud was. Ik had op de televisie de voorstelling Doornroosje gezien van Het Nationale Ballet. Ik dacht meteen: dat wil ik ook! Van mijn ouders mocht ik gelukkig lessen volgen. Ik vond het echt fantastisch. Ik doe niets liever dan dansen!

Op welke manier maak jij je spitzen klaar?
Ik heb sinds kort nieuwe spitzen van Gaynor Minden. En ik ben er echt heel blij mee. Het duurde wel een paar maanden voordat ik aan ze gewend was, maar nu vind ik ze heel fijn. Ik hoef niet echt veel voor te bereiden om ze te kunnen dragen. Alleen de linten en het elastiek moeten vastgenaaid worden en dan zijn ze klaar.

Igone in The Second Detail
Igone in The Second Detail
Igone in Twilight
Igone op hoge hakken in Twilight
Igone in La Dame aux Camélias
Igone in La Dame aux Camélias
Igone

Wat weten de meeste mensen niet van jou?
Ik hou heel erg van duiken! Dat heb ik lang geleden geleerd tijdens een vakantie in Indonesië. Het is fijn om even in een compleet andere wereld te zijn. Vooral ’s nachts duiken is geweldig.

Wat was je moeilijkste rol?
De rol van witte en zwarte zwaan in Het Zwanenmeer. Ik was vaak na de tweede akte zo moe, dat ik niet zeker wist of ik de volgende nog wel ging halen. Vlak voordat ik het podium op mocht om de laatste akte te dansen was ik erg nerveus. Maar als het dan lukt, voel je je fantastisch! Verder zit in de derde akte een ingewikkelde pas de deux en de vierde akte zit vol emotie en drama.

Wat ga je doen als je ooit moet stoppen met dansen?
Kort geleden ben ik begonnen met het geven van balletlessen, dat vind ik heel erg leuk. Ik wil altijd wel in de balletwereld blijven werken, maar wat ik precies zal gaan doen, daar ben ik nog niet uit.

Wat is je beste advies?
Dansers zijn geluksvogels. We mogen doen waar we van houden en krijgen er ook nog voor betaald. Het is hard werken en je moet veel discipline en doorzettingsvermogen hebben. Maar ik vind dat je vooral niet moet vergeten waarom je ooit bent begonnen: ondanks het harde werken mag je de hele dag dansen!