Interview met Wendeline

Al toen Wendeline een paar jaar oud was, wist ze wat ze later wilde worden: danseres! Ze heeft er hard voor gewerkt, maar die droom is dubbel en dwars uitgekomen. Nu danst ze de sterren van de hemel bij Het Nationale Ballet.

Wendeline

Naam: Wendeline Wijkstra
Geboren in: Middelburg, Nederland
Bij Het Nationale Ballet sinds: 2008
Hobby’s: dansen, muziek en taarten bakken

 

Waarom ben je begonnen met dansen?
Het begon eigenlijk al toen ik drie was, toen mijn moeder me in haar armen nam en met me door de kamer danste. Heerlijk vond ik dat. Zelf wilde ik ook graag op muziek kunnen bewegen, daar kon ik echt mijn energie in kwijt.

Wat doe je precies bij Het Nationale Ballet?
Ik dans bij het Corps de Ballet. Dat zijn de dansers die meestal in een groep op het podium dansen. Het is leuk om daarin te dansen want het betekent dat je heel goed moet samenwerken met elkaar. Het Corps de Ballet danst zo'n 8 uur per dag.

Wendeline met klasgenootje

Wendeline  op balletles

Wendeline

Wendeline ontmoet de Koningin

Was het moeilijk om danseres te worden?
Het was niet altijd makkelijk. Mensen pestten mij, omdat ik andere interesses had dan leeftijdgenoten. Ik was de hele tijd bezig met muziek luisteren en bewegen, dat werd niet altijd begrepen. Toen ik elf jaar oud was ging ik naar het conservatorium in Den Haag, een professionele balletacademie. Wij woonden ver weg van die school en daarom logeerde ik doordeweeks bij een gastgezin. Die tijd was zwaar, zo zonder mijn eigen ouders. Maar het dansen was wel erg leuk.

Als je even vrije tijd hebt, wat doe je dan?
Ik vind het fijn om iets voor anderen te kunnen doen. Laatst heb ik 10 kilometer hardgelopen om geld op te halen voor het goede doel. En ik ben dol op appeltaarten bakken!

Wat is je toekomstdroom?
Ik zou heel graag een grote rol willen dansen. Zoals die van prinses Odette in het Zwanenmeer.