Muziek

Tijdens de repetitie van de dansers is er altijd live pianobegeleiding. De meeste voorstellingen van Het Nationale Ballet worden live begeleid door het Balletorkest. Dit orkest bestaat uit 45 musici en weet precies hoe een ballet het beste begeleid kan worden.

Orkestgroepen
In het orkest vind je veel verschillende instrumenten. Deze worden onderverdeeld in vier orkestgroepen: de strijkinstrumenten, de houtblazers, de koperblazers en het slagwerk.

Dirigent
Voor het orkest staat iemand zonder muziekinstrument: de dirigent. Hij of zij is de leider van het orkest. De dirigent bepaalt hoe snel of langzaam en hoe hard of zacht het orkest speelt. Om goed samen te kunnen spelen is de dirigent erg belangrijk! Alle musici kijken daarom naar de dirigent; hij of zij geeft aan wanneer je moet beginnen of stoppen, en ervoor zorgt dat iedereen goed samenspeelt.

Orkestbak
Tijdens de voorstelling zit het orkest in de orkestbak. Het toneel bevindt zich boven hun hoofd, en hierdoor kunnen de musici niet zien wat er daar gebeurt. De dirigent ziet dit wel heel goed en geeft alles aan de rest van de musici aan. Dankzij de dirigent kunnen de musici en de dansers dus goed samenwerken en sluit de muziek precies aan bij de bewegingen van de dansers.

Orkest bij balletvoorstelling