Op avontuur met Don Quichot

De edelman die zich een ridder waant

Vanaf 13 februari zal Het Nationale Ballet de grappige voorstelling Don Quichot opnieuw opvoeren. Het verhaal is gebaseerd op een boek van de Spaanse schrijver Miguel de Cervantes. Hij is alweer vierhonderd jaar geleden overleden! Het verhaal is dus al heel oud. Hieronder zie je een portret van Miguel de Cervantes uit 1600.
 

Miguel de Cervantes

Don Quichot de la Mancha is een edelman die gek is op het lezen van ridderromans. Hij leest zóveel dat hij zijn verstand kwijtraakt en denkt dat hij een ridder is. Hij trekt erop uit op zoek naar zijn geliefde Dulcinea. Tijdens zijn reis wordt hij vergezeld door zijn buurman Sancho Panza. Hij weet dat Don Quichot in de war is maar volgt hem toch. De edelman ziet windmolens voor reuzen aan en trekt ten strijde tegen hen.

Hieronder zie je hoe Don Quichot samen met zijn paard Rocinante een 'reus' probeert te verslaan.

Prent Don Quichot

De versie van Het Nationale Ballet is net iets anders dan het verhaal in het boek. Daarin staat het verhaal rondom de personages Kitri en Basilio, die Don Quichot tijdens zijn reis ontmoet, meer centraal. Kitri en Basilio zijn stapelverliefd op elkaar maar Kitri is door haar vader Lorenzo uitgehuwelijkt aan aan de rijke Gamache. Basilio steekt hier een stokje voor en haalt Lorenzo over om Kitri met hem te laten trouwen.

Don Quichot