Uitdagingen in The Sleeping Beauty

Het ziet er heel licht en sierlijk uit, maar laat je niet misleiden! Eén van de moeilijkste balletten voor dansers is The Sleeping Beauty.

Vier grote technische uitdagingen in The Sleeping Beauty:

1. In de eerste akte danst Aurora samen met vier prinsen het rozenadagio. Zij moet vier keer haar evenwicht zien te behouden als ze een roos aanneemt van de prins. Ze balanceert dan op één teen. Dit is erg lastig en wordt gezien als het moeilijkste stuk voor Aurora!

2. In de Blauwe Vogel pas de deux danst de Blauwe Vogel samen een zwaar stuk. De Blauwe Vogel moet bijvoorbeeld erg veel cabrioles uitvoeren. Dit vraagt veel van zijn uithoudingsvermogen.

3. In de tweede akte danst Aurora samen met prins Florimund de Awakening pas de deux. Gelijk nadat Florimund Aurora wakker kust begint het stuk. Aurora heeft geen tijd om rustig wakker te worden! Florimund moet haar vaak liften en zij draait veel op één teen. Dit gebeurt allemaal heel langzaam, wat de dans extra zwaar maakt.

4. In de derde akte dansen Aurora en haar prins de huwelijks pas de deux. Hier komt alle klassieke ballettechniek bij elkaar. Hoge sprongen, snelle draaien, groot evenwicht en eindigend in een spectaculaire ''snoekduik''.


In de aflevering Bloed Zweet en Blaren van de AVRO zie je hoe het voor Igone de Jongh was om in dit ballet te dansen. Bekijk de hele aflevering hier terug.

BZB