Alles over La Dame aux camélias

Vaak zijn verhalende balletten gebaseerd op romans. Het ballet The Sleeping Beauty  is bijvoorbeeld gebaseerd op het sprookje La Belle au Bois Dormant van de Franse schrijver Charles Perrault. Het vertelt het verhaal van een prinses die bij haar doopfeest vervloekt wordt door een boze fee. Perrault schreef het sprookje al in 1697 en nog steeds kent iedereen het!

Een ander voorbeeld van een verhalend ballet dat gebaseerd is op een boek is Don Quichot. Don Quichot is een edelman, maar denkt dat hij een ridder is. Samen met Sancho Panza beleeft hij allerlei avonturen. De Spaanse schrijver Miguel de Cervantes Saavedra schreef de roman Don Quijote de la Mancha in 1605. En ook dit verhaal wordt nog steeds gebruikt.

La Dame aux Camélias is ook zo’n voorbeeld. De voorstelling is gebaseerd op het gelijknamige boek van Alexandre Dumas fils.


Het hele verhaal lees je hieronder.

Schrijver

Het verhaal
Het ballet speelt zich af in het negentiende-eeuwse Frankrijk en begint aan het einde van het verhaal. Marguerite Gautier is aan tuberculose overleden en de inboedel van haar huis zal binnenkort worden geveild. Zij was in Parijs een bekende courtisane (een prostituee voor de hogere kringen) en er komt veel nieuwsgierig publiek af op de kijkdag in haar woning. Onder hen bevindt zich Marguerites dienstmeisje, Nanina. Ze neemt verdrietig afscheid van haar werkomgeving en neemt het dagboek van Marguerite mee. Ook Monsieur Duval en zijn zoon Armand lopen in het huis rond. Overmand door emoties stort Armand in.

Het verhaal van Armand
Armand vertelt zijn vader over zijn liefdesgeschiedenis met Marguerite. Zij werd bemind door vele mannen van aanzien, maar is toch gecharmeerd van Armand, ondanks zijn jonge leeftijd en bescheiden positie. Marguerite wil hun verhouding eerst geheim houden om andere mannen niet voor het hoofd te stoten, maar hij reist haar overal achterna, van feest naar feest. Marguerite besluit hun liefde openbaar te maken en ze verlaten de stad om samen een rustig leven te leiden op het platteland. Maar op een dag is Marguerite verdwenen. Nanina brengt Armand een brief van haar. Ze laat hem weten dat ze haar oude leven in Parijs weer heeft opgepakt en dat ze niet kan leven zonder alle aandacht en luxe. Onge­lovig keert Armand terug naar Parijs waar hij Marguerite aantreft in de armen van een andere man.

Het geheim van Monsieur Duval
Terwijl Monsieur Duval naar het verhaal van zijn zoon luistert dwalen zijn gedachten af. Wat Armand namelijk niet weet, is dat zijn vader een grote rol speelde bij Marguerites beslissing om hem te verlaten. Duval maakte zich namelijk grote zorgen over de toekomst van zijn zoon, omdat hij met een vrouw van lichte zeden samenleefde. Daarom bezocht hij Marguerite, vertelde haar dat zij een schande voor hun familie was en vroeg haar om uit liefde voor Armand de relatie te beëindigen.

Wanhoop en passie
Armand vertelt zijn vader vervolgens hoe wanhopig en kwaad hij was. Op een dag komt hij Marguerite tegen op de Champs-Élysées met haar vriendin, de courtisane Olympia. Olympia is mooi en jong, en om Marguerite een hak te zetten, verleidt Armand Olympia en begint een verhouding met haar. Niet veel later bezoekt Marguerite hem en laait hun passie nog eenmaal op. Maar Marguerite herinnert zich de belofte die ze zijn vader gedaan heeft en als Armand slaapt, verlaat ze hem stilletjes voor de tweede maal.

Geen happy end
Hierna ziet Armand Marguerite nog een laatste keer op een groot bal. Hij voelt zich zo verraden dat hij haar publiekelijk vernedert door haar geld te geven voor haar ‘verleende diensten’. Hierop bezwijkt Marguerite. Armand besefte niet dat Marguerite zo ziek was en snel zou sterven. Onder de indruk van het verhaal van zijn zoon verlaat Monsieur Duval het huis. Nanina komt binnen en geeft Armand het dagboek van Marguerite. Zo ontdekt hij dat Marguerite hem uit liefde heeft verlaten en dat zij helemaal alleen is gestorven.

La Dame aux Camélias