"Als volgspotter dans je met licht"

Wat doet een volgspotter?

Ariane Kamminga

Ariane Kamminga is 53 jaar en is coördinator van de volgspotters.

Wat doet een volgspotter precies?
Tijdens een balletvoorstelling moet de danser goed in het licht staat, anders kan je hen niet zien. Vooral de hoofdrollen moeten opvallen. Zij hebben vaak ook een extra licht/spot op hen gericht. Wanneer de danser beweekt volgt het licht de danser over het hele toneel. Dit licht wordt een volgspot genoemd. Degene die deze volgspot vasthoudt en beweegt is een volgspotter.

Ariane Kamminga

‘Mijn werk is geslaagd als het niemand is opgevallen. Als volgspotter volg je handmatig met een lamp de dansers op het toneel tijdens de voorstelling. Het publiek moet hen goed kunnen zien. Ze mogen niet door hebben dat ze het licht volgen. Ik werk als volgspotter bij het ballet, vroeger deed ik het bij de opera. Ik houd van dans en het is heel bijzonder om er zo dicht bovenop te kunnen zitten. Ballet is voor een volgspotter ook wat moeilijker dan opera: bij ballet moet de danser helemaal in beeld worden gebracht, bij opera vaak alleen maar het hoofd. Bij ballet gaat het ook echt snel – de dansers en wij dus ook.

Om dit werk goed te doen moet je sterk zijn, want de lampen waarmee we werken, zijn zwaar. Je werkt soms boven je macht en maakt bewegingen die veel vragen van je lichaam. Je moet ook veel dingen tegelijk kunnen doen: goed kijken én luisteren naar wat er onder je op het toneel gebeurt, snel handelen en reageren, ook op wat je via je headset doorkrijgt van de toneelmeester. Het is multitasken. Misschien dat je daarom meer vrouwen dan mannen in dit vak ziet.

Eigenlijk dans je met licht als volgspotter. Zo voelt het soms echt. Het is misschien gek om werk te hebben dat goed is als het niet opvalt, maar het past wel bij mij. Ik sta niet graag op de voorgrond. Aan de andere kant: volgspotters staan dan wel niet op de voorgrond, maar zijn belangrijk voor een geslaagde voorstelling.’