Beste dansbeen voor

Hoe onthoud je nou een dans?

Het leren van een dans of choreografie is natuurlijk niet makkelijk. De één is er beter in dan de ander en dat kan soms voor frustratie zorgen. Het is trouwens helemaal niet erg als jij niet zo snel een dans onthoud. Je moet goed naar de juf of meester kijken, ook luisteren welke voet bijvoorbeeld voor moet en veel oefenen. En jouw lichaam moet steeds veranderen van beweging en richting. Dat is heel ingewikkeld voor jouw hoofd. Zelf als jij heel goed snapt wat de juf of meester bedoelt, dan wil jouw lichaam niet altijd meedoen. En zitten jouw benen weer in de knoop.

Gelukkig zijn er tips om sneller de dans te leren op je eigen tempo:

  1. Gebruik alle hulpmiddelen die je hebt. Maak filmpjes met een telefoon en kijk en luister er thuis rustig naar. Het is makkelijker om thuis op je eigen tempo de danspasjes te oefenen. Het kan ook helpen om een beweging in stukjes te knippen en zo één voor één te herhalen en later weer aan elkaar te plakken.
  2. Schrijf de passen op in jouw eigen woorden. Iets opschrijven helpt jou de volgorde onthouden. Nog beter is het om dit hardop voor te lezen.
  3. Verzin voor de bewegingen eigen namen. Geen moeilijke Franse woorden maar: reik naar een appel, duik in de zee, hertenhuppel, enzovoort…
  4. Altijd zeggen wanneer je iets niet snapt in de les. De juf of meester vraagt niet voor niets of ze het nog een keer moeten laten zien. Je bent echt niet de enige die het lastig vind.
  5. Blijf veel dansen. Herhaling is super belangrijk voor jouw spiergeheugen. Hoe vaker jouw spieren nieuwe pasjes leren, hoe meer geheugen ze krijgen. Door verschillende danslessen te volgen, leert jou lichaam steeds meer danspassen en gaat het steeds makkelijker.
  6. Wees niet te perfectionistisch en accepteer het als een danspasje niet lukt. Soms moet je een pasje even laten voor wat het is. Dan focus jij je weer op de hele choreografie. Anders maak je jezelf helemaal gek in je hoofd.
  7. Voel je niet dom of langzaam! Iedereen leert op zijn of haar eigen tempo en heeft een eigen manier. Heeft jouw juf of meester dit niet door, leg dan uit hoe jouw hoofd werkt. Dan kunnen zij hier rekening mee houden.

©Dansmagazine “Waarom loop ik altijd één stap achter? Leer je brein dansen”

Choreografie leren