GESCHIEDENIS VAN HET BALLET

Hoe komt het dat je overal in de wereld een balletles volgt in dezelfde taal? Ballet is ontstaan aan het hof in Frankrijk en Italië. In de 15e en 16e eeuw vermaakten rijke mensen zich met enorme theaterspektakels.

Zonnekoning

In de 17e eeuw deed zelfs de Franse kroonprins Lodewijk XIV mee aan ballet. Toen hij later koning van Frankrijk werd besloot hij dat er een school voor dansers moest komen. Hij richtte de eerste dansacademie op in 1686. Op deze school werden alle houdingen en bewegingen die dansers moeten beheersen vastgelegd. Bijvoorbeeld dat de danspassen grotendeels op de tenen moeten worden uitgevoerd. Ook het ‘uitdraaien’ van de voeten komt uit deze tijd. Dit is de stand van de voeten waarbij de tenen naar buiten zijn gedraaid.

Zonnekoning
Zo zag ballet er vroeger uit

Sindsdien is er vrijwel niets veranderd aan deze beginpassen. Vanuit de hele wereld kwamen er mensen studeren aan deze school en leerden ze de danspassen. Vandaar dat nu nog steeds de namen van de balletposities en –passen overal ter wereld in het Frans zijn. Als je een balletles volgt in bijvoorbeeld Moskou, Peking, New York of Kaapstad dan krijg je dus les in het… Frans!

Theater