Giselle door de jaren heen


 

De allereerste voorstellingen van Giselle was in Parijs in 1841. Dit was zo’n succes dat het ballet ook snel in andere landen te zien was. Nu 175 jaar later is Giselle nog steeds erg populair. Maar hoe is dit ballet ontstaan?

Wij gaan eerst langs de Franse schrijver Théophile Gautier. Hij was een boek aan het lezen en daarin stond een verhaal over een Slavische legende over wili’s. Wili’s zijn vrouwelijke geesten die in de nacht mannen de dood in dansen. Gautier vond dit zo’n bijzonder verhaal, dat hij hier een ballet van wilde zien. Daarom is hij naar balletschrijver Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges gegaan. Saint-Georges was meteen enthousiast en heeft een verhaal voor een ballet gemaakt over de wili’s. Hij had hierbij bedacht alle geesten als één leger te presenteren. Daarom hebben alle geesten dezelfde witte kostuums aan.

Wili's

Gautier en Saint-Georges hebben het balletverhaal via een aantal mensen voorgelegd aan de directeur van de Parijse Opéra. En die directeur wilde Giselle wel gaan maken. Adolphe Adam heeft de muziek gemaakt. De choreografie werd gemaakt door Pillet Jean Coralli. Maar alle stukken voor de soliste werd gemaakt door Jules Perrot. 

Op 28 juni 1941 ging Giselle in première. De Italiaanse ballerina Carlotta Grisi mocht de hoofdrol dansen. Vooral Gautier was hier erg blij mee, want hij was groot fan van Grisi. De eerste twee voorstellingen hadden nog wat fouten, maar daarna ging het super goed. Het publiek vond Giselle meteen een geweldig ballet, vooral de tweede acte met de wili’s.

Giselle

Al snel wilde ook andere balletgezelschappen Giselle dansen. Door de jaren heen is de choreografie van Giselle vaak veranderd. Dat komt omdat de choreografie alleen aan elkaar werd verteld en choreografen dingen gingen aanpassen naar wat zij mooier vonden. Choreograaf Marius Petipa heeft de basis gemaakt voor de meeste Giselle-producties van nu.

Giselle
Trailer Giselle

In Nederland was Giselle voor het eerst in 1844 te zien. Maar later, rond 1900, verdween Giselle van het toneel. Pas in 1955 was Giselle weer in Nederland te zien. Zelfs vandaag worden er nieuwe choreografieën gemaakt voor Giselle. Maar alle versies die er zijn gemaakt, en deels ook weer vergeten, hebben altijd dezelfde thema’s: bedrog, verdriet, waanzin, wraak, vergiffenis en vooral liefde.

©Luxe programmaboek Giselle