Hoe word ik danser?

Als je professioneel balletdanser wilt worden, moet je vroeg beginnen met trainen. Heel veel trainen zorgt voor een goede basis. Daarnaast moet je aanleg, talent en een geschikt lichaam voor klassiek ballet hebben, muzikaal zijn en discipline hebben. En natuurlijk heb je een goede dansopleiding nodig.

 

 

 

Oriëntatie lessen bij een balletacademie
Je kunt soms al oriëntatielessen volgen bij een balletacademie om te kijken of ballet iets voor jou is. Na deze oriëntatielessen doe je auditie voor een vooropleiding.

Vooropleiding
Als je zeven of acht jaar bent kan je auditie doen voor een vooropleiding. Waarom is een auditie nodig? Omdat veel kinderen danser willen worden en er maar weinig plekken zijn. Daarnaast zijn er maar weinig kinderen geschikt voor de vooropleiding. Het is eigenlijk hetzelfde als andere topsporten, niet iedereen kan de top behalen. Voor meer informatie klik je hier voor de website van de Nationale Balletacademie en hier voor het Koninklijk Conservatorium.

 

 

De Nationale Balletacademie
dansende ballerina's

Middelbare school
Het Gerrit van der Veen College in Amsterdam heeft een speciale 'balletklas' voor kinderen van de Nationale Balletacademie. Je volgt hier een havo- of vwo-opleiding. Het rooster is aangepast zodat je iedere dag balletles kunt volgen. Soms mag je ook meedoen aan voorstellingen van Het Nationale Ballet.

HBO-dansopleiding
Nadat je de vooropleiding hebt afgerond, kan je auditie doen voor een HBO-dansopleiding. De HBO-opleiding tot klassieke balletdanser duurt drie jaar. Je krijgt vooral veel praktijkvakken en leert heel veel verschillende rollen dansen. Je moet hard trainen om een zo hoog mogelijk niveau te halen. Tijdens en na deze opleiding moet je auditie doen bij de balletgezelschappen in Nederland of het buitenland. En dan duimen dat je ergens wordt aangenomen!