Igoné de jongh

Haar laatste dag

Vandaag op 31 oktober is het de allerlaatste dag van Igoné de Jongh bij Het Nationale Ballet. Vanaf morgen is ze officieel geen eerste soliste meer. Wij kijken graag nog even terug op haar leven bij Het Nationale Ballet.

Balletacademie
Igoné wilde op haar vierde al op ballet, maar moest wachten tot ze zes was. Al snel viel op dat zij veel talent had. Op haar zevende deed Igoné auditie bij de Nationale Ballet Academie, waar ze op haar achtste ging dansen. Ze woonde toen nog in Haarlem en ging elke dag met de trein naar Amsterdam om naar school te gaan. Het begin van de dag is net als alle andere scholen, vanaf drie uur begonnen de balletlessen. Om zes uur ging ze dan weer terug naar huis. Toen ze zo jong was, mocht ze ook af en toe meedansen bij een optreden van Het Nationale Ballet. In 1995 was al wel duidelijk dat wij nog veel van Igoné gingen horen. Ze kwam toen ook tot in de finale van Prix de Laussanne, één van de belangrijkste balletwedstrijden ter wereld. In 1996 is Igoné begonnen bij Het Nationale Ballet.

Igoné

Het Nationale Ballet
Igoné begon als adspirant, nu dus 24 jaar geleden. Vanaf toen heeft ze in zeven jaar alle rangen doorlopen: élève (1997), corps de ballet (1998), coryphée (1999), grand sujet (2000), tweede solist (2002) en natuurlijk eerste solist (2003). Haar eerste grote rol die ze heeft gedanst was Odette/Odile in Het Zwanenmeer. Haar tweede grote rol was Julia in Romeo en Julia. Dat is ook de rol waarmee ze nu afscheid neemt van Het Nationale Ballet. Igoné zegt zelf dat ze pas sinds Julia echt goed emotie in haar dans kon stoppen. Hierdoor heeft zij ook meer plezier gekregen in verhalende balletten. Maar ze voelt zich nog meer op haar plek bij moderne balletten. Vooral met choreograaf Hans van Manen heeft zij een grote vriendschap opgebouwd. Zij wordt ook wel de muze van van Manen genoemd. Dat betekent dat Hans van Manen heel graag met Igoné werkt. Niet alleen omdat zij zo goed kan dansen, maar vooral omdat Igoné hans van Manen inspireert.

Igoné

Prijzen
Igoné heeft natuurlijk ook veel gewonnen. In 2002 ontving ze de Aanmoedigingsprijs van Stichting Dansersfonds ’79 en een jaar later de Alexandra radius Prijs. In 2016 kreeg Igoné de Gouden Zwaan voor haar grote bijdrage aan de Nederlandse dans. Een paar maanden later werd ze om dezelfde reden benoemd tot Ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw.

Igoné

Toekomst
Het is nu klaar bij Het Nationale Ballet, maar Igoné verdwijnt niet zo makkelijk van het toneel. Sinds 2015 komt ze ook regelmatig op tv als jurylid bij het programma Dance Dance Dance. Nu Igoné meer tijd heeft, gaat ze misschien wel meer doen met tv. En ze danst door… Meteen al in november wanneer ze eerst met acteur Pierre Bokma in Carré staat in De dans ontsprongen en daarna met Oostenrijker Jakop Feyferlik Van Manens Trois Gnossiennes danst tijdens het Balletgala van Stichting Dansersfonds ’79. Wat voor avonturen Igoné daarna tegenkomt, wordt nog een verassing. Wij wensen haar heel veel plezier met wat ze ook gaat doen.

Igoné
Igoné beantwoord vragen van kinderen - NOS jeugdjournaal