Interview met Bruno da Rocha Pereira

Bruno

Naam: Bruno da Rocha Pereira
Komt uit: Rio de Janeiro (Brazilië)
Bij Het Nationale Ballet sinds: 2006
Rang: Coryphée

Kun je je even voorstellen?
Hoi, ik ben Bruno da Rocha Pereira, ik kom uit Brazilië en dans al 12 jaar bij Het Nationale Ballet. Ik ben sinds 2011 Coryphée. Dit vind ik nog steeds leuk omdat we veel verschillende producties dansen. Ik doe hierdoor veel ervaring op en de afwisseling maakt me een sterke danser.

Wanneer begon je met dansen?
Toen ik 7 jaar oud was. Ik had destijds nog geen interesse in ballet en ik zat op karate. Mijn oudere broer was balletdanser. Hij vertelde me dat ik flexibel was en stelde voor om een keertje ballet uit te proberen. De overgang van een vechtsport naar ballet vond ik niet raar. Ik was nog heel jong en kwam er al snel achter dat ik ballet erg leuk vond. Ik ben vervolgens begonnen op de balletacademie in Rio de Janeiro.

Hoe was het dansen in Rio de Janeiro?
Tijdens mijn opleiding leerde ik naast klassiek ballet ook andere dansstijlen. We kregen les over de geschiedenis van ballet. We begonnen om 9 uur ’s ochtends en het duurde tot half 5. Ik woonde daar nog thuis en moest elke dag heen en weer met de bus. Ik vond het reizen niet zwaar, want ik wilde dit heel graag.

Hoe ben je bij Het Nationale Ballet in Nederland terechtgekomen?
In Rio de Janeiro begon ik met professioneel dansen op mijn 16e en ik werd eerste solist op mijn 19e. Daarna heb ik 4 jaar als eerste solist gedanst bij Het Nationale Ballet van Brazilië. Daar heb ik veel ervaring opgedaan. Op een gegeven moment wilde ik meer. Ik wilde meer leren en besefte dat dat nog steeds kon. Ik was namelijk nog jong. Vervolgens ben ik op zoek gegaan naar een groot balletgezelschap in Europa en vond Het Nationale Ballet in Nederland.

Ik kwam in 2006 naar Nederland om auditie te doen. Ik sprak geen Nederlands en geen Engels. Het was heel spannend om auditie te doen. De directeur van Het Nationale Ballet vroeg waarom ik in Nederland wilde dansen. Ik vertelde dat ik de stijl van het dansen bij Het Nationale Ballet heel leuk vond en dat het echt iets voor mij was. Ook Amsterdam vond ik een erg leuke stad.

Is het zwaar om professioneel danser te worden?
Het is zeker niet makkelijk. Je moet je focussen op je doel, maar ook talent en geluk spelen een grote rol.
Er zijn altijd anderen die ook goed zijn en iedereen wil bij het beste balletgezelschap dansen. Dus focus is heel belangrijk en je moet blijven trainen.

Wat vind je het moeilijkst aan dit vak?
Er zijn veel moeilijke dingen voor ons dansers. Op dit moment ís het voor mij het moeilijkst om te om te gaan met een steeds veranderende dansstijl per seizoen. Soms is het moeilijk om alles bij te houden.

Heb je rituelen voordat je op het podium gaat?
Nee, niet echt. Ik zeg wel altijd ‘dank je’ voor de kans om te dansen op het podium. Want de kans om hier te dansen is heel erg klein en uniek.

Is er nog een rol die je graag zou willen dansen?
Ik zou graag Spartacus willen dansen.

Jij bent nu 35 jaar, tot wanneer kan je als balletdanser hier blijven dansen?
Officieel blijven balletdansers hier totdat ze ongeveer 38 jaar oud zijn, maar als je goed bent mag je wel langer blijven. Hierna zou ik graag licht designer willen worden, dat wil ik dan graag gaan studeren.
In mijn vrije tijd ga ik graag salsa dansen. Dat wil ik blijven doen.  

Je hebt twee kinderen, gaan zij ook op ballet?
Ja, als ze het zelf willen zou ik dat heel leuk vinden, maar ik ga ze niet pushen. Je moet talent hebben en veel van dans houden. Deze topsport  is moeilijk, dus je moet er wel echt een passie voor hebben.

Heb je nog tips voor kinderen die ook professioneel danser willen worden?
Het belangrijkste is dat je van ballet moet houden. Als je professioneel danser wilt worden moet je serieus zijn, goed slapen, veel oefenen en goed focussent. Het is echt een heel mooie carrière.

Toen ik 9 jaar oud was keek ik veel balletvideo’s en las veel boeken over ballet, ik was erg nieuwsgierig en wilde alles weten over ballet. Ik probeerde de oefeningen na te doen. Ik adviseer jonge dansers altijd: doe je best, wees gefocust en houd van wat je doet. Leer over het ballet, niet alleen maar de passen maar leer ook waarom je dat doet en waarom je een kostuum aantrekt. En leef je in in het stuk. Dus nieuwsgierigheid en het steeds willen blijven leren is ook belangrijk. Hoe eerder je hiermee begint, hoe hoger je kan komen.