Kostuums

Vind jij de kostuums bij balletvoorstellingen ook altijd zo mooi? Bij sommige voorstellingen zijn er heel veel kostuums, en bij anderen danst iedereen met dezelfde kostuums aan. Het ontwerpen en maken van de kostuums kost vaak erg veel tijd. Veel van de kostuums van Het Nationale Ballet worden in ons eigen atelier gemaakt!
 

Spitzen
Ballerina’s dansen in voorstellingen vaak op spitzen. Dat zijn balletschoenen waarvan de voorkant een verhard stuk heeft. Hierdoor kan een ballerina heel hoog op haar tenen staan. Om op spitzen te kunnen dansen moeten je enkels erg sterk zijn en je moet heel veel oefenen om goed te kunnen blijven staan. Een soliste verslijt soms per voorstelling een paar spitzen. In het filmpje hieronder zie je hoe Salome van de Junior Company haar spitzen klaarmaakt. Ze naait eerst de linten vast. Dan naait ze elastieken aan haar spitzen om er zeker van te zijn dat de schoenen blijven zitten tijdens het dansen.

 

Spitz

Tutu
In veel balletten dragen de danseressen een tutu. Een tutu lijkt op een rokje, maar eigenlijk is het een broekje waar een uitstaand rokje aan wordt vastgemaakt. Tutu’s zijn vaak versierd met glitters. Tutu's worden gemaakt van ‘tule’, een stof die lijkt op gaas. Er zit wel 10 meter tule in één tutu! Tutu-gaas is stijve stof gemaakt van nylon en kunsthars. Soms wordt een tutu zo hard, dat de jongen er last van heeft als hij het meisje optilt. De tutu schuurt dan langs zijn gezicht. Gevaarlijk zeg, zo’n danskostuum!

 

tutu's van het nationale ballet