Pirouette in Paramaribo

Een interview met Wendeline Wijkstra

Er is een super leuk nieuw boek verschenen over ballet. Dit boek is geschreven door niemand minder dan Humberto Tan. Maar nog leuker, het verhaal is gebaseerd op het leven van Wendeline Wijkstra. Wendeline danst al tien jaar bij Het Nationale Ballet en heeft in Den Haag aan de Koninklijke Conservatorium op school gezeten. In het boek volg je het leven van Gerda. De elfjarige Gerda woont in Suriname en wil ballerina worden. Maar om echt professioneel dansers te worden, zal ze moeten worden toegelaten tot de Dansvakopleiding aan het Conservatorium in Den Haag. Eenmaal in Nederland vraagt de balletopleiding het uiterste van haar en Gerda mist haar familie én Suriname. Is haar droom sterk genoeg om al het andere te overwinnen?

Wij hebben Wendeline een aantal vragen mogen stellen over dit boek.

Wendeline Wijkstra

Humberto Tan heeft een kinderboek geschreven op basis van jouw leven. Hoe werkt zoiets? Hebben jullie veel met elkaar gepraat of is er veel mailcontact geweest bijvoorbeeld?
Humberto en ik hebben elkaar een tijd geleden ontmoet toen we allebei gevraagd waren te werken aan een project voor een goed doel, voor kinderen die om wat voor reden dan ook niet thuis kunnen wonen. Daar raakten we aan de praat over het ballet en hij was heel erg geïnteresseerd in het vak en in mijn verhaal. Toen ik 11 was ging ik weg bij mijn familie om in gastgezinnen te wonen in Den Haag, zodat ik aan de opleiding voor Jong Talent aan het Conservatorium kon studeren. Hij heeft zelf een zoon rond die leeftijd en was geraakt door het feit dat ik de stap heb kunnen zetten om dat te gaan doen. Toen hij gevraagd werd om voor de expositie in de Nieuwe Kerk over Suriname, een boek te schrijven, vond hij het onderwerp dat we hadden besproken perfect passen. Het gaat over je dromen najagen, je angsten durven overwinnen en gaan voor waar je in gelooft. We hebben elkaar gedurende het schrijfproces dus veel gesproken over het was om in een gastgezin te wonen, weg van je eigen familie, om onzeker te zijn en te twijfelen aan jezelf, maar hard te blijven werken aan je droom. Het ballet is eigenlijk zo'n gesloten wereld, dat het heel mooi was precies te vertellen hoe het daar gaat.

Heb jij nog eerdere versies van het verhaal mogen of willen lezen?
Tussendoor heb ik gedeeltes kunnen lezen, die gelijk prachtig waren. Soms hebben we achteraf kleine aanpassingen gemaakt.

Zie jij Gerda in jezelf terug? Ondanks dat zij op een andere plek in de wereld is opgegroeid?
Ik zie mezelf zeker in Gerda terug. Het grootste verschil tussen ons is onze culturele achtergrond, maar Gerda en ik zijn in hart hetzelfde.

Gerda woont tijdens haar opleiding bij haar tante, heb jij in die tijd ook bij een bekende gewoond? Of kwam jij in een onbekend gastgezin terecht?
Ik kwam destijds bij onbekende gastgezinnen terecht, die door het Conservatorium voor me gevonden waren. Dat gedeelte vond ik het moeilijkst aan de opleiding, omdat ik heel erg was gehecht aan mijn eigen familie en ik uit een klein dorpje kwam. Om binnen een week na de auditie in de grote stad te wonen bij mensen die ik niet kende, vond ik erg moeilijk, maar ik wist waar ik het voor deed. Het was volledig mijn keuze dus ik stond erachter en ik wist dat ik altijd terug naar huis kon als ik dat wilde.

Gerda kan haar ouders bijna weinig zien vanwege de afstand, hoe vaak zag jij jouw ouders nog in deze periode, hoe was dat om veel weg te zijn van jouw ouders?
Mijn ouders zag ik in het begin elk weekend, maar later dansten we ook op zaterdagen en dan was het soms te veel om heen en weer naar Zeeland te gaan. Gelukkig kwamen ze mij natuurlijk ook opzoeken als ik voorstellingen had of als er iets aan de hand was. Een van de meest waardvolle herinneringen die nu nog steeds leeft, is dat mijn moeder sinds de eerste dag dat ik wegging, elke week een kaartje naar me heeft gestuurd om me te laten weten wat er thuis allemaal gebeurde. Zo had ik mijn familie toch altijd dicht bij me.

Ben jij nieuwsgierig geworden naar het boek? Hier kan jij het boek kopen. Of nieuwsgierig naar de tentoonstelling over Suriname in de Nieuwe Kerk, kijk dan hier.

Wendeline op balletles