Repeteren

Hoe zorg je ervoor dat een dans er zo goed mogelijk uitziet en dat iedereen weet wat hij moet doen? Door te repeteren! De dansers repeteren bijna iedere dag. Ze beginnen eerst met het leren van de passen en de volgorde, daarna moeten ze zich de passen eigen maken en zorgen dat het er makkelijk uitziet. Bovendien moeten ze zorgen dat de bewegingen er ‘echt’ uitzien. Als je de kat uit The Sleeping Beauty danst, dans je heel anders dan een zwaan uit Het Zwanenmeer. De kat springt veel meer en gebruikt zijn handen heel anders dan een zwaan.

 

jozef en maia

Repeteren
Zes weken voor de première, beginnen de repetities voor een ballet. Soms repeteren de jongens apart van de meisjes. Dit hangt af van de rol die zij dansen. Repetities zijn soms in groepen, met z’n tweeën, of alleen (solo). Pas als ieder groepje de passen kent, worden de groepen samengevoegd om alles met elkaar te oefenen. Dit heet een doorloop. Voor het eerst danst iedereen samen, dat is wel even wennen.

Spannend
Daarna wordt er een orkest-toneelrepetitie gedanst. De dansers oefenen voor het eerst samen met het orkest op het toneel. Hierna is het tijd voor de generale repetitie. Dit is de laatste repetitie waarin alles moet kloppen en de hele voorstelling van begin tot eind gedanst wordt. Na de generale repetitie is de première. Dat is de eerste avond dat het ballet gedanst wordt voor het publiek. Dit is vaak spannend voor de dansers, maar ook voor de leden van het orkest, de toneeldienst, de kleders en alle andere mensen achter de schermen. Na maanden voorbereiden, gaat het dan eindelijk echt gebeuren!

jozef en maia

Balletmeester
Tijdens de repetities is er een balletmeester of repetitor in de studio aanwezig. De balletmeester of repetitor kan een man of een vrouw zijn. Vaak is de balletmeester vroeger zelf danser geweest. Hij of zij kent het ballet heel erg goed en leert dit aan de dansers. Soms gebruikt de balletmeester video’s om te laten zien hoe het precies moet, maar vaak weet de balletmeester dit uit het hoofd.