Timothy over zijn leven als danser

Timothy

Naam: Timothy van Poucke
Komt uit: Woerden
Bij Het Nationale Ballet sinds: 2016
Rang: Élève

Wanneer begon je met dansen?
Toen ik zes jaar oud was dansten mijn broer en zus al bij de balletschool in Woerden. Vaak ging ik met hen mee. Na een tijdje ging ik kijken naar filmpjes van andere dansers, zoals Michael Jackson, en dat inspireerde mij om zelf te dansen.
Ik was zeven jaar toen ik tegen mijn moeder zei dat ik naar de dansacademie wilde. Vervolgens heb ik van mijn tiende tot mijn negentiende de opleiding van Het Nationale Ballet gevolgd.

Hoe zagen je dagen eruit op de dansacademie?
Ik nam altijd om 7 uur de trein naar Amsterdam en we hadden van half 9 tot half 6 les. De eerste helft van de dag kregen we ‘gewone’ lessen zoals wiskunde en scheikunde. De andere helft van de dag kregen we dansles. Dit waren verschillende stijlen, zoals modern, ballet en jazz. Het was altijd hard trainen.

Was het lastig om als jongen zoveel met ballet bezig te zijn?
Ik heb altijd op school gezeten met mensen die ook dansten, dus het is nooit echt een probleem of taboe geweest.

Hoe ben je danser het Nationale Ballet geworden?
Na negen jaar op de academie, heb ik meegedaan aan de audities van de Junior Company. Ik werd aangenomen en ben een jaar deel geweest van de Junior Company, waarmee ik ook op andere plekken in Nederland optrad. Zo kwam ik dus hier bij het Nationale Ballet. Het is een heel fijne werkomgeving en iedereen is erg aanmoedigend. We zijn er echt voor elkaar.

Voor de schoolmatinee van Don Quichot heb je de hoofdrol van Basilio mogen dansen. Hoe was om je je eerste principal hoofdrol te hebben?
Het was wel wat! Het gebeurt namelijk niet vaak dat iemand zoals ik, een élève, de hoofdrol mag dansen. Dat besefte ikzelf ook wel en het was super gaaf! Ik heb er enorm van genoten dat ik de kans gekregen heb om dit ballet mee te maken.

Welke rol zou je graag ooit willen dansen?
Ik zou heel graag alle klassieke balletten doen. De balletten Giselle, Coppelia en The Sleeping Beauty spreken me erg aan, maar eigenlijk wil ik in zoveel mogelijk balletten een rol spelen. Ook hedendaagse balletten; persoonlijk hou ik erg van het werk van de choreograaf Marco Goecke.

Wat is je lievelingsballet om naar te kijken? Ga je zelf weleens?
Ik ga naar elk ballet hier in Nationale Opera & Ballet. Sommige voorstellingen bekijk ik meer dan eens. Een ballet dat ik heel graag zou willen zien is Petite Mort van Jiří Kylián, omdat ik het op filmpjes op Youtube gezien heb. Het is een heel mooi ballet en de muziek is prachtig.

Welke passen in ballet vind je heel uitdagend om te doen?
Adagio vind ik best wel uitdagend voor mezelf. Het gaat om meer langzamer bewegen, in hoge lange lijnen en met hoge benen. Mijn kracht ligt dan weer bij sprong- en draaikracht.

Hoe lang kun je danser blijven? En wat zou je hierna willen doen?
Gemiddeld blijven balletdansers doorgaan tot achter in de dertig. Sommigen blijven hier nog wel enkele jaren langer. Ik zou daarna graag koken of verder gaan met fotografie.
Ook zat ik zelf te denken om ooit dirigent te worden voor het balletgezelschap. Ik denk dat een oud-danser de andere dansers goed zou kunnen begrijpen, maar hiervoor is veel studie nodig.

Heb je rituelen voor je het toneel op moet?
Niet echt, maar wat ik steeds doe is make-up. Én voor een optreden goed eten, drinken en slapen.

Wat ontbijt je normaal?
Wat eieren, toast en yoghurt. Ik heb geen speciaal dieet waaraan ik me moet houden.

Hoe vaak train je?
Ik train bijna elke dag, in elk geval wel vijf à zes dagen per week.

Sta je elke dag glimlachend aan de barre?
Nee ik denk het niet, maar wel vaak. Het kan namelijk niet elke dag hetzelfde zijn.

Wat doe je het liefst in je vrije tijd?
Als ik de kans heb, ga ik met mijn vrienden wel eens biertje drinken. Daarbuiten kijk ik graag film en kook ik graag. Ook kan ik een beetje gitaarspelen.

Heb je tips voor kinderen die danser willen worden?
Als je het echt wilt moet je er vol voor gaan! Niet luisteren naar mensen die zeggen dat het je niet gaat lukken!

Timothy en Marijn