Verhalende balletten

Verhalende balletten zijn stukken die een verhaal of sprookje vertellen. Het verhaal noem je ook wel een 'plot'. Denk aan Het Zwanenmeer waarin prins Siegfried en Odette met elkaar willen trouwen, maar door een boze tovenaar worden verhinderd. Verhalende balletten bevatten altijd karakters en spelen zich af op een bepaalde plek, zoals het meer waar Odette woont of het kasteel waar Siegfried zijn verjaardag viert. Bekijk hieronder de voorbeelden.

 

Alice's Adventures in Wonderland
Alice valt tijdens een tuinfeest in een konijnenhol en komt in een magische wereld vol raadsels terecht. Ze volgt het witte konijn door Wonderland en komt allerlei rare wezens tegen. Dan ontwaakt ze! Was het een droom of toch niet..

In het filmpje van Royal Opera House zie je haar ontmoeting met een gigantische rups.

Componist
Joby Talbot
ROH

La Bayadère
Solor, een Indiase jager, is hartstikke verliefd op tempeldanseres Nikiya. Dat treft, want zij is ook hoteldebotel van hem! Zij beloven elkaar eeuwige trouw. De Hoge Brahmaan steekt hiervoor een stokje. Hij wil ook met Nikiya trouwen! Hij is vastberaden Solor uit de weg te ruimen. Zijn plan mislukt en in plaats van Solor zal Nikiya sterven.

Componist
Ludwig Minkus
La Bayadère

Cinderella
Cinderella moet alle vuile klusjes opknappen voor haar gemene stiefmoeder- en zusters. Op een dag ontvangen ze een uitnodiging voor een bal van de prins. Zonder dat haar stiefmoeder het weet, gaat Cinderella ook naar het bal. Daar verovert ze het hart van de prins. Om klokslag twaalf uur moet ze ineens snel weg! Terwijl ze van het bal verdwijnt, verliest ze een schoen. De prins loopt stad en land af om dat onbekende meisje te vinden. Hij laat elk meisje de schoen passen. Uiteindelijk vindt hij Cinderella en vraagt haar ten huwelijk.

Componist
Sergej Prokofjev
Cinderella

Coppelia
Zwaantje en Frans gaan trouwen. Maar dan verschijnt ineens de beeldschone en mysterieuze Coppelia in hun stadje. Frans is betoverd door Coppelia. Zwaantje probeert hun relatie te redden en gaat op onderzoek uit. Tot haar schrik komt ze erachter dat Coppelia een pop is! Als Frans dit ook ziet, vraag hij Zwaantje om vergiffenis.

Componist
Léo Delibes
Coppelia

La Dame aux Camélias
Courtisane Marguerite leeft in Parijs. Zij leidt een wild leven tot ze Armand ontmoet. Ze worden hopeloos verliefd op elkaar. Armand weet alleen niet dat Marguerite doodziek is. De vader van Armand dwingt Marguerite om hem te verlaten en dat doet ze. Wanneer Armand en Marguerite elkaar later weer ontmoeten, sterft zij in zijn armen.

Componist
Frédéric Chopin
La Dame aux Camélias

Don Quichot
Don Quichot heeft het allemaal niet op een rijtje: hij denkt dat hij ridder is en trekt ten strijde tegen molens, die hij aanziet voor reuzen. Tijdens zijn avontuur wordt hij vergezeld door Sancho Pancha. Onderweg ontmoeten ze Kitri en Basilio. Kitri moet van haar vader trouwen met de rijke slijmbal Gamache, maar zij heeft alleen maar oog voor Basilio. Don Quichot helpt Kitri van Gamache af.

Componist
Ludwig Minkus
Don Quichot

Giselle
Graaf Albrecht is verliefd op de jonge boerin Giselle. Hij verleidt haar en Giselle wordt ook verliefd op hem. Zij weet alleen niet dat hij al verloofd is met Bathilde. Als ze hierachter komt sterft Giselle van verdriet. Nu behoort haar geest tot de Wili’s. De Wili’s zijn geesten van vrouwen die bedrogen zijn door hun geliefden. Als Albrecht het graf van Giselle bezoekt, dwingen de Wili’s hem te dansen tot hij dood neervalt. Ondanks zijn verraad, beschermt Giselle hem.

Componist
Adolphe Adam
Giselle
Giselle

Mata Hari
Het verhaal speelt zich af rondom 1900. Margaretha trouwt met Rudolph en samen hebben ze twee kinderen. Voor zijn werk vertrekken ze naar Nederlands-Indië. Daar raakt Margaretha onder de indruk van de Indische cultuur. Als hun eerste kind sterft, scheiden Margaretha en Rudolph. Margaretha begint een danscarrière en noemt zichzelf voortaan ‘Mata Hari’. Ze maakt furore met haar exotische dans en gaat relaties aan met officiers uit verschillende legers. De Eerste Wereldoorlog breekt uit en zij wordt beschuldigd van spionage. Deze beschuldiging wordt haar fataal. 
 

Componist
Tarik O’Regan
Mata Hari

Narnia: de Leeuw de Heks en de Kleerkast
Vier kinderen zijn in een groot landhuis aan het spelen. Tijdens verstoppertje komen ze via een kledingkast in een heel andere wereld terecht. Een witte wereld waar het altijd winter is. Daar ontmoeten ze veel bijzondere figuren, zoals een sater. Dat is een mens met hoorns en poten van een bok! Ze maken veel avonturen mee. Deze bijzondere combinatie van hiphop en ballet is een creatie van het dansgezelschap ISH en Het Nationale Ballet.

Narnia

Notenkraker & Muizenkoning
Clara's familie viert Sinterklaasavond in Amsterdam. Oom Drosselmeyer heeft een toverlantaarn meegebracht en projecteert een verhaal op een scherm. Het gaat over een prins, prinses en een muizenkoning. Als het verhaal eindigt verschijnt er ineens een notenkraker. Deze krijgt Clara van Drosselmeyer. Als Clara ’s nachts haar notenkraker wilt bekijken in de woonkamer, komt ze in een andere wereld terecht. En de notenkraker is tot leven gekomen! Er verschijnen ineens overal muizen die de notenkraker verwonden. Clara en de notenkraker vluchten door de toverlantaarn. Daar verandert de notenkraker in een prins. Dan wordt Clara ineens wakker in haar bed en beseft dat alles een droom was. Of toch niet?

Componist
Pjotr Iljitsj Tsjaikovski
Notenkraker

Onegin
Tatjana is smoorverliefd op Onegin en schrijft hem een brief. Hij heeft geen interesse in zo’n jong meisje, verscheurt haar brief en versiert Tatjana’s zus Olga. Olga is alleen al verloofd met Lenski. Lenski voelt zich vernederd en daagt Onegin uit voor een duel. Hierbij komt Lenski om het leven. Jaren later ontmoet Onegin Tatjana weer. Zij is nu getrouwd. Hij wordt alsnog stapelverliefd op haar, maar dit keer is het Tatjana die hem, na een vurige dans, de deur wijst.

Componist
Pjotr Iljitsj Tsjaikovski
Onegin

Romeo en Julia
Romeo Montecchi ontmoet Julia Capoletti op een bal van haar familie. Hoewel hij daar als Montecchi niet gewenst is gaat hij toch. Na het feest verklaart hij Juliet de liefde en wil met haar trouwen. Juliets vader zal dit nooit goedkeuren. Bovendien regelt hij al een bruiloft voor haar en Paris. Julia neemt een slaapmiddel waardoor ze dood lijkt. Hiermee voorkomt ze een huwelijk met Paris. Als Romeo haar ziet denkt hij dat ze echt dood is en neemt vergif in. Dan wordt Julia wakker en ziet dat haar grote geliefde is overleden. Ook zij besluit te sterven en steekt zichzelf met een dolk.  

Componist
Sergej Prokofjev
Romeo&Julia

Sleeping Beauty
Prinses Aurora wordt op haar doopfeest vervloekt door de boze fee Carabosse. Aurora zal zich op haar zestiende verjaardag aan een spinnewiel prikken en sterven. De Seringenfee probeert de vloek te veranderen: Aurora zal niet sterven maar honderd jaar slapen om gewekt te worden door de kus van een prins. Op haar zestiende verjaardag prikt ze zich inderdaad aan een spinnewiel, maar de Seringenfee zal haar niet laten sterven.

Componist
Pjotr Iljitsj Tsjaikovski
sb

Het Zwanenmeer
Prins Siegfried viert zijn achttiende verjaardag. Zijn moeder wijst hem erop dat hij nu spoedig een bruid moet kiezen. Siegfried wil hier niets van weten en gaat met zijn vriend Alexander het bos in. Ze verdwalen en komen bij een meer terecht. Op het meer gebeurt iets magisch: een zwaan verandert in een vrouw. Ze heet Odette. Siegfried is op slag verliefd en beloofd haar eeuwige trouw. Als hij zich aan zijn belofte houdt, zal Odette weer voorgoed in een vrouw veranderen. Thuis aangekomen wordt Siegfried aan verschillende huwelijkspartners voorgesteld. Dan komt Odile binnen. Zij lijkt op Odette en Siegfried biedt haar zijn ring aan. Dan beseft hij dat hij Odette heeft verraden.  

Componist
Pjotr Iljitsj Tsjaikovski
Zwanenmeer