Vrije tijd? Wat is dat!

Interview met Michaela DePrince

Michaela DePrince

Naam: Michaela DePrince
Komt uit: Sierra Leone
Bij Het Nationale Ballet sinds: 2013
Rang: Tweede solist

Hoe zagen je dagen op de dansacademie eruit?
Toen ik heel klein was vond ik balletles eigenlijk helemaal niks, omdat ik heel graag meteen op spitzen en met een tutu aan wilde dansen. Daarnaast vond ik de lessen, waarbij vooral werd rondgesprongen, niet op balletlessen lijken.

Op The Rock School for Dance Education in Philadelphia werd ik in een groep gezet met oudere kinderen. Pas toen kon ik écht beginnen met ballet, vond ik. Sinds mijn tiende danste ik vijf dagen per week van 10 uur ’s ochtends tot 18 uur ’s avonds. Ik probeerde altijd het beste in mezelf naar boven te halen. Hierdoor ontwikkelde ik me in een paar jaar tijd heel erg. Omdat de lesdagen erg lang waren, onderwees mijn moeder mij thuis in andere vakken.

Je woonde dus wel thuis?
Ja, maar na anderhalf jaar op The Rock School verhuisde mijn gezin. Als gevolg moest ik naar een andere balletschool. Ik kwam er gauw achter dat het lesprogramma op The Rock School beter was voor mij en ik verhuisde in mijn eentje terug naar Philadelphia. Ik mocht deelnemen aan een programma waarin je ruimte kreeg voor theoretische lessen. Mijn moeder hoefde me dus niet meer te onderwijzen.

Waar ging je wonen?
Ik leefde op een campus bij school. Daardoor had ik de neiging om teveel en te hard te trainen. Ik was vaak tot 's avonds laat in de balletzaal. Dit was soms niet gezond. Toch ben ik heel blij dat ik daar heb mogen dansen. Mijn docenten hebben me laten zien wat ik kan.

Op mijn 16e kreeg ik een beurs om naar American Ballet Theater te gaan. Op The Rock School was ik al bezig met tricks en op American Ballet Theater moest ik weer terug naar de basics. De focus lag op het verfijnen van mijn techniek en niet zozeer op het doen van toffe kunstjes.

Stond je elke dag glimlachend aan de barre?
Nee, ik was heel streng voor mezelf. Ik wilde elke dag beter en beter worden.

Wat vond je toen het leukst aan de academie?
Ik vond het het leukst als er gastdocenten kwamen. Zo leerde ik bijvoorbeeld stukken van Balanchine. Ik maakte me op deze manier verschillende stijlen eigen.

Wat ik ook leuk vond was het dansen met een partner. Het was vreselijk eng om gelift te worden en dan ineens een duik te maken! Toch heb ik er veel plezier aan beleefd.

Heb je wel eens getwijfeld of een balletcarrière de juiste keuze was?
Nee. Ik heb wel eens mijn twijfels over mijn eigen kunnen, maar dan besef ik tegelijkertijd dat ik gewoon streng ben voor mezelf.

Waarom koos je voor Het Nationale Ballet?
Het viel me op dat het gezelschap heel divers is. Een paar van mijn lievelingsdanseressen dansten hier. Ik wilde me daarom graag binnen dit gezelschap ontwikkelen.

Wat is in technisch opzicht je sterkste punt?
Springen is mijn sterkste kant.

En waar moet je aan werken?
Aan al het andere, ha ha! Ik moet vooral aan mijn zelfvertrouwen werken. Wanneer mijn docenten zien dat ik iets kan, denk ik daar meestal anders over.

Welke voorstelling kan je wel honderd keer bekijken?
The Nutcracker. Ik vind Cinderella en The Sleeping Beauty ook erg mooi, maar The Nutcracker kan ik wel honderd keer bekijken.

Welke rol zou je graag willen dansen?
Aurora in The Sleeping Beauty.

Veel ballerina’s willen deze rol dansen omdat ze technisch uitdagend is. Is dat ook jouw reden?
Nee, ik heb een sentimentele reden. Op mijn twaalfde maakte mijn moeder een tutu voor mij. In diezelfde tijd leerde ik het verhaal van The Sleeping Beauty kennen. Wanneer ik mijn tutu aanhad, voelde ik me verbonden met het verhaal van Aurora. Dat zou ik graag op het toneel willen ervaren. 

Heb je rituelen voordat je het toneel opgaat?
Ja, vóór de uitvoering kus ik altijd de grond. Daarnaast wijd ik een voorstelling altijd aan een familielid of een ander belangrijk persoon uit mijn leven.

Heb je nog een beetje vrije tijd?
Wat is dat? Ha ha! Ik heb een beetje vrije tijd.

Wat doe je in je vrije tijd?
Ik help met het organiseren van een evenement om geld in te zamelen voor vluchtelingen. Verder spreek ik af met vrienden. Eigenlijk hou ik er niet van om teveel vrije tijd te hebben. Ik verveel me heel snel.

En wat doe je om te ontspannen?
De schrijver Eckhart Tolle is een grote inspiratiebron voor mij. Het lezen van zijn boek De Kracht van het Nu helpt me heel erg met ontspannen. Ik heb het zó vaak gelezen dat het in stukken op mijn kast ligt.

Heb je wel eens een blessure gehad?
Ja, ik moest een maand op bed liggen. Ik vond het verschrikkelijk saai! Ik vermaakte me met het kijken van series en het schrijven van gedichten. Ik probeerde ook meer betrokken te raken bij War Child.

Vroeger droomde je ervan ballerina te worden. Dat is je gelukt.
Ja! Ik maakte altijd een onderscheid tussen balletdanseressen en een ballerina's. Ik vond mezelf lange tijd een balletdanseres. Ik voelde me pas een ballerina toen ik Clara in Notenkraker en Muizenkoning danste. Ik vind dat je pas een ballerina bent als je een verhaal kan overbrengen met dansen.  

Waar droom je nu van?
Ik droom er niet per se van om alle grote rollen te dansen. Ik droom er nu van om kunstenaar te zijn. Vroeger was ik vooral gefocust op ballet. Gaandeweg is kunst een steeds grotere rol gaan spelen in mijn leven. Ik heb met veel trauma’s moeten leren omgaan en kunst heeft me daarbij geholpen. Mijn gevoel breng ik nu tot uiting in kunst.

Wat zou je na je danscarrière willen doen?
Ik wil een kunstacademie in Sierra Leone oprichten.

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?
Eén belangrijk advies was dat ik me niet moest laten discrimineren.
Ik had de afspraak met mezelf dat ik - wanneer iemand me vertelde dat ik iets niet kon - zijn of haar ongelijk zou bewijzen. Niet met woorden, maar met daden.

Wat zou jij kinderen die willen dansen adviseren?
Jaag je droom na! Ook al denk je dat je niet de beste bent. Het is niet van belang of je de beste bent, het is belangrijk dat je doet waar je van houdt.

1-11-2018