Zonder danservaring naar de dansacademie

 

Sem

Naam: Sem Sjouke
Komt uit: Haarlem
Bij Het Nationale Ballet sinds: 2013
Rang: Coryphée

Wanneer begon je met dansen?
Ik begon op mijn tiende gelijk aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daarvoor heb ik helemaal geen dansles gehad.

Wat bijzonder! Waarom ben je dan gaan dansen?
Ik had er altijd al interesse in maar ik wist eigenlijk niet wat ballet was. Mijn vader is balletdanser geweest bij Het Nationale Ballet. Hij nam me mee naar De Notenkraker toen ik jong was. Deze voorstelling vond ik heel cool. Mijn vader stelde daarom voor om auditie te gaan doen. Toen ben ik er een beetje ingerold.

Hoe kon het dat je zonder dansachtergrond werd aangenomen?
Mijn fysieke bouw was goed voor de opleiding.

Hoe was het om auditie te doen?
Ik vond de auditie heel spannend, omdat ik er nog niks vanaf wist. Mijn vader had me wel een beetje voorbereid en ik had zo’n bij elkaar geraapt pakje aan. Ze keken naar mijn lenigheid, mijn voeten en hoe flexibel mijn rug was

Wanneer wist je zeker dat je balletdanser wilde worden?
Tijdens mijn auditie wist ik nog niet zo goed of ik dit wilde. Ik wilde wel echt aangenomen worden om te kijken wat ballet nou eigenlijk is. Ik was heel nieuwsgierig. Toen dat was gelukt en ik begon met trainen, vond ik het heel leuk.

Je moest van Haarlem naar Den Haag reizen om naar school te gaan. Hoe vond je dat?
Ik reisde alleen op mijn tiende en dat was best wel een stap voor mij. Het is natuurlijk niet zo normaal om op je tiende in je eentje met de trein te reizen.

Ben je wel eens geplaagd dat je als jongen naar de balletacademie ging?
Een beetje toen ik wegging bij mijn basisschool in Haarlem. De jongens vonden ballet iets voor meisjes. Ik had geen idee wat ik ging doen, dus ik had geen oordeel over ballet. Ik was niet gevoelig voor dit soort plagerijen.

Hoe zagen je dagen eruit op de dansacademie?
De academie is een basis- en middelbare school in één. Ik begon daar in groep zeven en stroomde door naar de middelbare school. Ik heb daar vanaf mijn tiende tot mijn achttiende gezeten. Ik ben opgegroeid in dat gebouw.

Ben je na de dansacademie meteen naar Het Nationale Ballet gegaan?
Nee, ik ben eerst naar New York gegaan. Ik wilde daar heel graag bij ABT Studio Company dansen en het was me gelukt om daar binnen te komen. De ABT Studio Company is vergelijkbaar met de Junior Company hier. Ik heb een jaar in dat gezelschap gedanst. Daarna liep ik stage bij het hoofdgezelschap.

Wat hield die stage in?
Ik danste bij het corps de ballet als élève.

Wilde je niet langer in New York blijven?
Ik wilde weer heel graag terug naar Nederland. Ik merkte dat ik na twee jaar toch wel weer mijn familie om me heen wilde hebben en ik zag het ook wel zitten om – als het me zou lukken – bij Het Nationale Ballet te dansen.

Waarom Het Nationale Ballet?
Omdat ik dit gezelschap kende en ik wist dat het een heel goed gezelschap was. Ik besefte dat het heel mooi zou zijn als ik in mijn eigen land zou kunnen werken.

Ben je nog van plan om ooit bij een ander gezelschap te dansen?
Dat weet ik nog niet zo goed. Ik vind het wel een interessant idee, maar moet daar heel goed over nadenken.

Als man moet je sterk én lenig zijn. Waar ligt volgens jou de nadruk op?
Ik vind het voor mannen belangrijker om sterk te zijn. Als je niet sterk genoeg bent om ballerina’s te liften of om te springen, dan mis je eigenlijk heel veel van wat een man moet doen in een ballet.

Welke rol zou je nog graag willen dansen? Waarom?
Ik keek laatst weer naar de pas de deux van het ballet Romeo en Julia en het lijkt me heel gaaf om Romeo te dansen. Dit vind ik een droomrol. Het verhaal en de muziek van dit ballet zijn bizar mooi.

Wat is je lievelingsballet om naar te kijken?
Dat vind ik een moeilijke vraag. Ik kijk het liefst naar alles. Ik hou wel van balletten die niet te traag zijn.

Heb je rituelen voordat je het toneel op moet?
Eigenlijk wel. Ik kwam er laatst achter dat ik een paar rituelen heb. Ik luister van te voren naar rock muziek of andere muziek. En ik eet kauwgom vlak voordat ik opga. 

Wat ontbijt jij normaal?
Havermout met fruit en amandelmelk.

Sta je elke dag glimlachend aan de barre?
Nee, zeker niet. Ik ben geen ochtendmens. Ik heb heel veel tijd nodig om wakker worden. Ik sta drie uur voordat de les begint op. Gewoon om rustig te kunnen ontbijten en wakker te worden.

Heb je wel eens een blessure gehad?
Nou, thank god niet een grote nee. Ik heb wel een last van mijn schouders, enkel of knie, maar ik heb er nooit lang uit gelegen. Mannelijke dansers hebben vaak last van deze lichaamsdelen door het vele springen en liften.

Heb je een tip voor kinderen die professioneel danser willen worden?
Ga ervoor! Als je het echt wilt, moet je het proberen. En als het dan niet lukt, heb je het in ieder geval geprobeerd.

Zoek competitie op, blijf oefenen. Focus op kracht.

sem